#LuatiLoc doamna cu #BebeinBurtica

Am tot auzit discutii despre cat de sensibile sunt femeile insarcinate. Ca, pe aici si dincolo. Cel mai dificil lucru este sa incerci sa-i explici unei persoane o stare pe care n-o va trai niciodata. Si aici ma refer la partea masculina si, desigur, la acele doamne care nu-si doresc bebelusi si care cred ca o femeie insarcinata este doar mofturoasa si ca tot ce spune ea sunt aberatii.

Nu judec, pentru ca fiecare are teoria lui despre asta. Insa as vrea sa-ti povestesc un pic despre inceputul unei sarcini. In speta, a mea. Si cat de „pain in the ass” poate fi. Si cat de important este oferirea locului intr-un mijloc de transport in comun a unei femei insarcinate in cateva luni. Adica, atunci cand burtica nu se vede.

Nu am avut o sarcina cu greturi majore, insa cu siguranta simteam nevoia ca dupa cativa pasi sa-mi trag sufletul si sa ma odihnesc pe o banca, scaun etc. Pur si simplu simteam ca ma voi prabusi daca nu ma asez. Iar despre statul in picioare nici nu s-a pus problema. O presiune ma navalea si aia eram. Obligatoriu sa stau jos.

Spre norocul meu, la inceputul sarcinii, nu am fost nevoita sa folosesc transportul in comun, pentru ca Ljubljana este un oras mic, care poate fi luat la pas fara nicio oboseala. Dar nu acelasi lucru l-as putea spune despre sora mea, care, la inceputul sarcinii, astepta mereu un metrou un pic mai gol, ca sa nu i se faca rau si poate cineva sa-i ofere locul. Iar daca imi aduc bine aminte, intr-o zi chiar i s-a facut rau si a trebuit sa coboare, pentru a nu lesina.

Stiu, nu ai de unde sa stii cand o femeie este insarcinata, pentru ca abia pe la 6 luni ii explodeaza burtica si iese in evidenta. Iar daca e si iarna, salutare si noroc bun. Nici atunci. Cum a fost in cazul meu, cand, in 6-7 luni insarcinata nu s-a obosit nimeni sa-mi dea locul, pentru ca, din luna a 4-5 de sarcina m-am intors in Bucuresti si am inceput sa calatoresc cu transportul in comun. Cred ca o singura data s-a oferit o persoana sa-mi dea locul, fapt care m-a mirat.
Dar tot norocoasa m-as numi, pentru ca nu am avut nevoie sa merg cu mijlocul de transport in comun multe statii, iar cand stiam ca trebuia sa fac asta, foloseam taxi. Pentru ca, da, sanatatea este mai importanta si stiam ca burtica mea nu pare a fi a unei viitoare mamici. Insa, cand pana la birou ai ceva de facut e cam paguboasa treaba cu taxi in fiecare zi. Si asa, sarcina in sine, e pe muchie de lefter. :)))

Revenind la cedarea locului: Sofia, de la frunzaresc.eu si Adina, de la Super-Mami.Ro, au gandit un super proiect, numit „Manifest pentru normalitate – Luati loc!” –  #luatiloc #BebeinBurtica”, prin care sa atentioneze oamenii ca in mijlocul de transport in care se afla sunt viitoare mamicute, care au nevoie de un scaunel, iar daca acele mamicute, cu 4 luni de sarcina le-ar spune ca au nevoie de un loc pentru ca sunt insarcinate, probabil ca nu le-ar crede. Dar cu o insigna corespunzatoare care antetioneaza, situatia se schimba. Pentru ca asta va fi urmatorul pas, de fapt. Insigna cu „Baby in the belly.” Sau ceva in genul.

Mi-as dori tare mult sa dai informatia despre acest proiect mai departe si, desigur, sa stai prin zona, deoarece proiectul se anunta mult mai conturat si mai palpabil. Cel putin asta mi-a spus Sofia pe e-mail. :d

Daca ti-a placut...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *